Schapen scheren

Schapen laten scheren? Bel: (06) 20 95 90 90

Schapenscheerder

Schapenscheerder Dirk Jan van Dalfsen is niet zomaar een schapenscheerder. Hij reisde in 2005 naar het schapenland bij uitstek, Nieuw-Zeeland, om zich daar op een speciale scheerschool de wereldberoemde Nieuw-Zeelandse methode voor het schapen scheren eigen te maken. Daarna ging hij hier een halfjaar aan de slag op een schapenboerderij met 5.000 schapen.

Na z’n periode in Nieuw-Zeeland kocht Dirk Jan een handpiece met een aantal messen en begon z’n eigen schapen te scheren. Vervolgens breidde dit scheren zich uit naar veel schapenboerderijen en hobbymatige schapenhouders in Ermelo en omstreken.

Nieuw-Zeelandse methode

Bij de Nieuw-Zeelandse manier van scheren blijven zowel de scheerder als het schaap rustig, omdat het qua werkhouding de beste scheermethode is. Hierdoor is het schaap goed vast te houden, waardoor deze zich op z’n gemak voelt en het scheren vervolgens vlotter verloopt. Ook is de wol altijd als 1 stuk geschoren, wat welkom is voor mensen die nog willen vilten.

Aandachtspunten voor schapenhouderij

Om de schapen vloeiend en zonder stress te scheren, vraagt Dirk Jan de schapenhouders altijd om vooraf op de volgende zaken te letten: 

  • sluit de schapen op;
  • de schapen moeten droog zijn;
  • het vuil en stro moet uit de wol verwijderd worden.

Voor het scheren neemt Dirk Jan een houten plaat mee, waardoor de werkplek mooi schoon blijft en hij de schapen gemakkelijker op hun achterste kan zetten.

Zelf schapenhouder

Als boerenzoon groeide Dirk Jan op tussen de schapen. Hij leerde zo spelenderwijs het gedrag van schapen te doorgronden.

Inmiddels is hij zelf ook een schapenboer met 50 schappen die hij elk jaar laat aflammeren.

Prijs schapen scheren

De prijs voor het schapen scheren bepaalt Dirk Jan in overleg. Hierbij spelen een aantal factoren een rol, zoals het aantal schapen, de afstand vanaf Ermelo en het type schapen. Dirk Jan scheert bij voorkeur:

  • koppels van 20/30 schapen;
  • maximaal 150 schapen per dag.
In sommige gevallen scheert hij koppels van 250 schapen, maar dan verspreidt hij dit over een dag of 3. Dirk Jan wil namelijk netjes scheren, met aandacht voor de schapen en de betreffende schapenhouder. Mocht u de wol bijvoorbeeld als 1 stuk geschoren willen hebben, om te kunnen vilten, dan is dat mogelijk.   Wilt u vrijblijvend een offerte opvragen?

Bel (06) 20 95 90 90
of mail (info@dirkjanvandalfsen.nl) en Dirk Jan antwoordt u snel